RUW is een compagnie voor dans en podiumkunst, waar hongerige performers een plek krijgen om nieuwsgierig te zijn, hun grenzen af te tasten, zichzelf te ontwikkelen en zichzelf uit te dagen. Met dit initiatief willen we een podium bieden aan performers uit de vierde graad, met een grote passie voor (fysiek) theater en dans. De performers worden hierbij aangemoedigd om actief deel te nemen aan het creatieproces, en creëren samen met de choreograaf een volwaardig, professioneel repertoire. De compagnie bestaat uit gedreven performers die via auditie worden geselecteerd. Een belangrijke doelstelling van de compagnie is om een brug te bouwen tussen het kunsteducatieve, het semi-professionele en het professionele kunstenveld in België, en eventueel daarbuiten. Zo dragen wij bij tot het bloeien van de cultuursector in Grimbergen en Strombeek.
Rusteloos gedreven en toegewijd aan fysieke expressie, zoekt Lore naar producties en samenwerkingen die lichaam en geest met passie in vraag stellen. In dat licht was ze de voorbije jaren actief als performer bij Troubleyn/Jan Fabre, waar ze internationaal tourde met de voorstellingen The Power of Theatrical Madness (2014), Mount Olympus - To Glorify the Cult of Tragedy - a 24-hour performance (2015), Belgian Rules / Belgium Rules (2017), en The Fluid Force of Love (2021). In Troubleyn engageerde ze zich later als bewegingscoach en artistiek assistent, o.a. voor de productie Ressurexit Cassandra (2019).
Als choreografe is Lore gefascineerd door de dierlijke en instinctieve kant van beweging zoals te zien in de werken Four Degrees of Freedom (2019), drie collaboratieve werken voor het Opera Forward Festival (2022, 2018, 2017, in samenwerking met Gregory Caers, Nationale Opera en Ballet, Amsterdam) en contr ( a / o ) vers ( e / u ) s (2019), initieel een creatie voor het Antwerp Queer Arts Festival.
In het licht van haar eerste gezelschap Âmok/ Âmok choreografeerde en performde Lore (in) de stukken contr ( a / o ) vers ( e / u ) s (2019), Oe ist met marraine? (2020) en Symbiosis (2020) . Later creëerde ze voor het gezelschap het work in progress Tussen Dromen en Verdrinken / Between Dreams and Drowning (2024). In mei 2024 werd Lore vervolgens artistiek leider van het dans -en theathergezelschap WILD. Voor deze dansers creëerde ze in 2022 Retour Éternel, les larmes de Méduse - een werk over de tragedie van Medusa - dat momenteel nog steeds tourt over diverse podia in België.
Op educatief vlak werkt Lore voornamelijk met kinderen, volwassenen en adolescenten. Ze biedt hen een benadering die voortkomt uit haar fascinatie voor hoe anderen de wereld zien. Vanuit deze nieuwsgierigheid biedt zij haar leerlingen tijdens haar lessen een zoektocht naar identiteit, zoals te zien in haar workshop Vrij als een Vogel.
Tot slot is Lore naast creatieveling ook vertrouwenspersoon voor diverse organisaties. In deze job, een job waarvoor zij een intensieve opleiding volgde bij Idewe, zet zij zich vooral in voor het welzijn van de werknemer. In de rol van vertrouwenspersoon werkte Lore o.a mee aan een nieuw integriteitsbeleid waarbij zij het luik Beleid voor extreme scènes uitwerkte, en ontwierp zij samen met collega Marina Kaptijn de workshop Over Grenzen - bewust worden, aangeven en respecteren.
Vanaf 20 maart tot en met het slotconcert in juni organiseren we elke donderdag repetities/workshops in de Soenszaal (cc Strombeek) van 20.00 tot 21.00 uur. Alle leerlingen uit de 4de graad mogen komen proeven van het compagnie-leven. In september 2025 organiseren we een auditie om de vaste cast van de compagnie te bepalen.
Uren kunnen variëren. Een agenda wordt flexibel opgesteld, afhankelijk van de speeldata. Zo kan het voorkomen dat een repetitie langer doorgaat, of op een andere dag plaatsvindt. Als een repetitie op een andere dag bijvoorbeeld 3 uur duurt, vallen er elders 3 donderdagen weg, bijvoorbeeld in de examenperiode. Echter zullen we ons voor de rest van dit academiejaar 2024-2025 zo goed mogelijk aan het vaste repetitie-uur op donderdag houden.
lore.borremans@academiegrimbergen.be